Pasaportum çamaşır makinesinde yıkandı/üzerine su döküldü ne yapmam gerekir?

Pasaport defterlerinde tahrifat ve kazıntı yapılması kabul edilemeyeceğinden defter bedeli yatırılarak yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekir.
Pasaport defterlerinde tahrifat ve kazıntı yapılması kabul edilemeyeceğinden defter bedeli yatırılarak yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekir.
Pasaport defterlerinde tahrifat ve kazıntı yapılması kabul edilemeyeceğinden defter bedeli yatırılarak yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekir.
1-Pasaport müracaat (istek) formunu nasıl, ne zaman doldurmamız gerekmektedir?
Cevap: Pasaport istek formunu, pasaport çıkartmak istediğiniz zaman Pasaport Şube Müdürlüğü’nden temin edebilirsiniz.
2-Evlilik durumunda ne yapmam gerekmektedir? (Medeni hal / soyad değişikliği)
Cevap: Öncelikle nüfus cüzdanı esas alınacağından nüfus cüzdanının değiştirilmesi gerekmektedir. Mevcut pasaportunuzda değişiklik olması nedeniyle talebiniz halinde pasaportunuz değiştirilecektir.
3-Pasaport kaybını bildirmek için gerekli belgeler nelerdir?
Cevap: Bulunduğunuz ilin Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube’sine müracaat ederek pasaport zayii işlemlerini yaptırmanız gerekmektedir. Şubemizden alacağınız hazır dilekçe ile müracaat etmeniz yeterli olacaktır. Yanınızda nüfus cüzdanınızın aslı olmalıdır.
4-Askerlik durumu için gerekli araştırmayı kim ve nasıl yapmaktadır?
Cevap: Pasaport müracaatlarında Askerlik belgesi istenilmemektedir.
5-Hususi pasaportumu umumi pasaporta nasıl çevirebilirim?
Cevap: Hususi Pasaportunuzu, pasaport talebinde bulunduğunuz Emniyet Müdürlüğü’ne iade etmek suretiyle Umuma Mahsus Pasaport alabilirsiniz.
6-Ebeveyn pasaportlarına çocuk refakati nasıl olmaktadır?
Cevap: Yeni tip pasaportlarda (e-pasaport) pasaportların refakat hanesi bulunmamaktadır. Talep edenlere ebeveyn ve çocuklara ayrı ayrı pasaport tanzim edilmektedir. Eski tip pasaportlarda refakat hanesi uygulamasına devam edilmektedir. Anne refakatinde kayıt edilmesi halinde babanın muvafakatı, babanın pasaportuna kayıt edilecekse annenin muvafakatı istenir. 7 yaşından küçük çocukların refakate kayıt edilmesi halinde harç bedelinden muaf tutulmaktadır.
7-Zayi pasaportlarda müracaat formunu nasıl doldurmalıyız?
Cevap: Özel bir form doldurmanıza gerek yoktur. Zayii pasaport için ayrıca dilekçe vermeniz gerekmektedir.
8-Vizeyi nereden ve nasıl alabiliriz?
Cevap: Gideceğiniz ülkenin Türkiye’deki temsilciliğinden vize almanız gerekmektedir.
9-Pasaportum yıprandı, ne yapmalıyım?
Cevap: Bulunduğunuz ilin Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü’ne yeni pasaport (e-pasaport) almak üzere müracaat etmeniz gerekmektedir.
10-Yeşil Pasaportumun süresini nasıl uzatabilirim?
Cevap: Emekli iseniz ve mevcut eski tip pasaportunuzu temdit ettirecekseniz emekliler için matbu pasaport istek formunu doldurmanız gerekmektedir. Formu Pasaport Şube Müdürlüğü’nden temin edebilirsiniz. 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, pasaport defter bedeli yeterli olacaktır. Halen çalışıyor iseniz kurumunuzdan onaylı pasaport istek formu, 2 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ve pasaportunuzla müracaat etmeniz gerekmektedir. Harçtan muaftır. Pasaportunuzun olması nedeniyle pasaport defter bedeli ödemeyeceksiniz.
11-Nüfus naklinde ne yapmam gerekmektedir?
Cevap: Daha önceden aldığınız pasaportunuz mevcut ise pasaport temdit talebinde bulunduğunuzda pasaportunuz değiştirilecektir. Öncelikle nüfus cüzdanınızı değiştirmeniz gerekmektedir.
12-Pasaportumun temdit süresi (eski tip) ne kadar olmalıdır?
Cevap: İsteğinize bağlıdır. 6 aydan – 5 yıla kadar pasaport süresi verilmektedir. Eski tip pasaportların son kullanma tarihi 24/11/2015’dir.
13-Pasaportumdaki eski süreyi yeniye aktarabilir miyim?
Cevap: Süre aktarma işleminde harç bedeli alınmaz. Defter bedeli ödenir.
14-Pasaportumu yeniletirken defter bedeli gerekmekte midir?
Cevap: Mevcut pasaportunuzu çeşitli nedenlerden dolayı değiştirme talebinizde pasaport defter bedeli ödenir. Ancak mevcut eski tip pasaportunuzu uzatma talebinde pasaport defter bedeli ödenmez. Sadece istenilen süre kadar pasaport harcı yatırılır.
15-Pasaportumu kaç günde teslim alabilirim?
Cevap: Yeni tip e-pasaportlar Emniyet Genel Müdürlüğünün Ankara – Gölbaşında bulunan pasaport tanzim merkezinde tanzim edildikten sonra hak sahiplerinin beyan ettikleri adreslerine PTT kargo aracılığı ile gönderilmektedir. Pasaportlar en geç 4 – 5 gün içinde teslim edilmektedir.
(Visited 2.739 times, 1 visits today)