Almanya’da Kayıp Pasaport İşlemleri İçin Başvuru

Almanya’da Kayıp Pasaport İşlemleri İçin Başvuru

Almanya’da Kayıp Pasaport İşlemleri Almanya’da Türk pasaportunu kaybeden vatandaşlar tarafından Türk Konsolosluklarında yapılan kayıp pasaport işlemleri nerede ve nasıl yapılır.İster Almanya’da oturan vatandaşlarımız, isterse Almanya’ya seyahat için giren vatandaşlarımız Almanya’da pasaportlarını kaybederse yapması gereken işlemler hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

Pasaport işlemleri için www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınması ve randevu günü ve saatinde müracaatların oturdukları bölgeye en yakın Başkonsolosluğa şahsen yapılması gerekmektedir.

Kaybından dolayı yeni pasaport başvurusu işlemleri ile ilgili esaslara genel olarak 5682 sayılı Pasaport Kanunu ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yeni Tip Pasaport Uygulama Talimatında yer verilmektedir.

Kayıp pasaportlarla ilgili olarak, Dış Temsilciliklerimiz ile kişinin nüfusa kayıtlı olduğu ilin Emniyet Müdürlüğü arasında yazışma yapıldığından, işlemin sonuçlanması ve yeni pasaportun düzenlenmesi vakit alabilmektedir.

Kaybından dolayı yeni pasaport başvurusunda bulunan kişilerin kimliklerini tespite yarayacak nüfus cüzdanı, aile cüzdanı, sürücü belgesi gibi resimli bir belge ibraz edememeleri durumunda, ilgili kurumlarla yazışma yapılarak kimlik tespitinin yapılmasının ardından pasaport başvurusu alınabilmektedir.

Kaybından dolayı yeni pasaport başvurusu sırasında, başvuru sahibinin konuyla ilgili yazılı beyanı alınır, ergin (reşit) olmayanlar adına yapılacak başvurularda ise velayet sahibi anne/babanın yazılı beyanın alınması yeterlidir.

Kaybından dolayı pasaport başvurularında, pasaportun kaybolduğu bölgedeki Polis/Jandarma Karakoluna veya başka herhangi bir Makama müracaat edilerek konuya ilişkin belge getirilmesine gerek bulunmamaktadır.

Kayıp pasaport için hangi başkonsolosluğa başvurması gerekiyor?

Berlin Türk Başkonsolosluğu  
Berlın, Brandenbugrg, Mecklenburg, Vorpommern, Sachsen bölgesinde oturan vatandaşlar

Düsseldorf Türk Başkonsolosluğu 
Düsseldorf, Duisburg, Kleve, Krefeld, Mettmann, Mönchengladbach, Neuss, Oberhausen, Remscheid, Solingen, Viersen, Wesel, Wuppertal  bölgesinde oturanlar

Essen Türk Başkonsolosluğu  
Arnsberg İdari Bölgesi, Düsseldorf İdari Bölgesinin Essen ve Mülheim An der Ruhr şehirleri bölgesinde oturanlar

Frankfurt Türk Başkonsolosluğu  
Hessen Eyaleti bölgesinde oturanlar

Hamburg Türk Başkonsolosluğu  
Hamburg ve Schleswig Holstein Eyaletleri bölgesinde oturanlar

Hannover Türk Başkonsolosluğu  
Aşağı Saksonya (Niedersachsen), Saksonya-Anhalt ve Bremen Eyaletleri bölgesinde oturanlar

Karlsruhe Türk Başkonsolosluğu

Baden-Württemberg Eyaletinin Karlsruhe ve Freiburg idari bölgelerinde oturanlar

Köln Türk Başkonsolosluğu  
Köln, Bonn, Leverkusen, Aachen,Eschweiler, Gummersbach, Leichingen, Wermelskirchen, Hückelhoven, Radevormwald bölgesinde oturanlar

Mainz Türk Başkonsolosluğu  
Rheinland Pfalz ve Saarland Eyaletleri bölgesinde oturanlar

Münih Türk Başkonsolosluğu  
Görev Bölgesi: Güney Bavyera(Oberbayern-Niederbayern-Schwaben)

Münster Türk Başkonsolosluğu  
Görev Bölgesi: Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Münster ve Detmold Valilikleri

Nürnberg Türk Başkonsolosluğu  
Görev Bölgesi: (Kuzey Bavyera ve Thuringen eyaleti) Aşağı Frankonya (Unterfranken), Orta Frankonya (Mittelgfranken), Yukarı Frankonya(Oberfranken), Yukarı Palatina(Oberpfalz)

Stuttgart Türk Başkonsolosluğu  
Görev Bölgesi: Baden-Württemberg Eyaleti Stuttgart ve Tübingen İdari Bölgeleri

PASAPORT İŞLEMLERİ

Pasaport işlemleri için www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınması ve randevu günü ve saatinde müracaatların Başkonsolosluğa şahsen yapılması gerekmektedir.

01.01.2011 TARİHİ İTİBARİYLE ESKİ TİP PASAPORTLARDA UZATMA İŞLEMİ YAPILAMAMAKTADIR. SÜRESİ BİTEN PASAPORTLARIN HER HALÜKARDA YENİLENMESİ GEREKMEKTEDİR.

Müracaat tarihinden itibaren reşit olanlar için en fazla 10 yıl, reşit olmayanlar için en fazla 5 yıl geçerli olacak şekilde pasaport düzenlenebilmektedir.

Yeni tip pasaportlarda refakat kaydı bulunmadığından çocuklar için de ayrı pasaport düzenlenmektedir.

Pasaport müracaatlarının şahsen yapılması gerekmektedir. 18 yaşından küçük çocuklar için pasaport müracaatlarında, çocukların da anne ve babayla birlikte gelmeleri şarttır.

Pasaportları Türkiye’de basılıp temsilciliğimize gönderilen vatandaşlarımızın pasaportlarını, temsilciliğimize şahsen gelerek teslim almaları gerekmektedir. Pasaportunu şahsen gelip teslim alamayacak vatandaşlarımızın pasaport başvurusu esnasında teslim için bir vekil tayin etmeleri mümkündür.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

1. Nüfus Cüzdanı/T.C. Kimlik Kartı aslı

– Başvuru esnasında ibraz edilen nüfus cüzdanlarının üzerinde kimlik numarasının yazılı olması zorunludur. Nüfus cüzdanı üzerinde kimlik numarası yazmayan vatandaşlarımızın, öncelikle T.C. Kimlik Kartı müracaatında bulunması gerekmektedir. Bunun için de www.konsolosluk.gov.tr adresinden ayrı randevu alınmalıdır. T.C. Kimlik Kartı ve pasaport başvurusunun aynı gün yapılması mümkündür.

– 15 yaşını doldurmuş çocukların nüfus cüzdanlarının fotoğraflı olması gerekmektedir.

2. 1 adet biyometrik fotoğraf (Bebekler ve çocuklar için de fotoğraf getirilmesi zorunludur.)

– Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini göstermeli

– 50mm x 50mm ebatlarında

– Fonu beyaz

– Kıyafet rengi fon rengi ile aynı olmamalı

– Başın üstünde 4-5 mm boş alan olmalı

– Saç modeli veya başörtüsü göz ve kaşların hiçbir bölümünü kapatmamalı

– Yüz üzerinde parlaklık, yansıma ve gölge olmamalı

– Fotoğrafın renk, kontrast ve netlik kalitesi iyi düzeyde olmalı

3. Varsa eski pasaportların aslı

4. Pasaportun kaybedilmiş olması halinde polisten alınacak güncel kayıp belgesi Verlustanzeige).

– Eğer, yurtdışından ilk defa pasaport başvurusunda bulunulacaksa ve mevcut pasaport kayıpsa bu belgeye gerek yoktur. Bu durumda, Başkonsolosluğumuzca Türkiye’deki ilgili kurumlarla yazışma yapılması gerekmektedir.

5. Güncel tarihli ve ıslak imzalı öğrenci belgesi getiren 25 yaşın altındaki vatandaşlarımızdan pasaport süre ücreti alınmamakta, sadece pasaport defter ve posta ücreti alınmaktadır.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN YUKARIDAKİ BELGELERE İLAVE OLARAK AŞAĞIDA SIRALANAN BELGELER DE GEREKMEKTEDİR:

1. Ebeveynlerin kimliklerinin aslı

2. Başvuru esnasında her iki ebeveynin de hazır bulunması gerekmektedir. Ebeveynlerden birinin gelememesi halinde, Türkiye’de veya T.C. Başkonsoloslukları noterliklerinden verilmiş muvafakatname aslının ibraz edilmesi gerekmektedir.

3. Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet hakkı sahibinin velayeti gösterir Türk Mahkemelerince verilmiş kararın aslı ile birlikte müracaat sırasında şahsen hazır bulunması gerekmektedir. (Kararın nüfusa işlenmiş olması halinde nüfus kayıt örneği yeterlidir.)

4. Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet hakkı her ikisinde ise müracaat sırasında ikisinin de şahsen hazır bulunmaları gerekmektedir.

5. Varsa güncel tarihli ve ıslak imzalı öğrenci belgesi (Schulbescheinigung)

(Visited 6.761 times, 1 visits today)