Almanya’da Yeni Pasaport Çıkartma, Türk Pasaportu Uzatma

Almanya’da Yeni Pasaport Çıkartma,Türk Pasaportu Uzatma

Almanya’da Yeni Pasaport Çıkartma. Almanya’da bulunan Türk Dış Temsilciliklerinden Büyükelçilik ve Başkonsolosluklardan ilk defa Türk pasaportu çıkartmak isteyen vatandaşlar ne yapmalıdır. Almanya’da bulunan Türk Konsolosluklarında pasaport işlemleri nasıl yapılmaktadır.

Pasaport işlemleri için www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınması ve randevu günü ve saatinde müracaatların Başkonsolosluğumuza şahsen yapılması gerekmektedir.

SİZE EN YAKIN KONSOLOSLUKTAN RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Dilerseniz Konsolosluk Çağrı Merkezini Arayarak Telefon ile de Pasaport Randevusu Alabilirsiniz.

Konsolosluk Çağrı Merkezi 7 gün 24 saat       + 90 312 292 29 29

Almanya’dan  +49 30 30 807090

01.01.2011 TARİHİ İTİBARİYLE ESKİ TİP PASAPORTLARDA UZATMA İŞLEMİ YAPILAMAMAKTADIR. SÜRESİ BİTEN PASAPORTLARIN HERHALÜKARDA YENİLENMESİ GEREKMEKTEDİR.

Müracaat tarihinden itibaren reşit olanlar için en fazla 10 yıl, reşit olmayanlar için en fazla 5 yıl geçerli olacak şekilde pasaport düzenlenebilmektedir.

Yeni tip pasaportlarda refakat kaydı bulunmadığından çocuklar için de ayrı pasaport düzenlenmektedir.

Pasaport müracaatlarının şahsen yapılması gerekmektedir. 18 yaşından küçük çocuklar için pasaport müracaatlarında, çocukların da anne ve babayla birlikte gelmeleri şarttır.

Pasaportları Türkiye’de basılıp temsilciliğe gönderilen vatandaşlarımızın pasaportlarını, temsilciliğimize şahsen gelerek teslim almaları gerekmektedir. Pasaportunu şahsen gelip teslim alamayacak vatandaşlarımızın pasaport başvurusu esnasında teslim için bir vekil tayin etmeleri mümkündür.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

1. Nüfus Cüzdanı/T.C. Kimlik Kartı aslı

– Başvuru esnasında ibraz edilen nüfus cüzdanlarının üzerinde kimlik numarasının yazılı olması zorunludur. Nüfus cüzdanı üzerinde kimlik numarası yazmayan vatandaşlarımızın, öncelikle T.C. Kimlik Kartı müracaatında bulunması gerekmektedir. Bunun için de www.konsolosluk.gov.tr adresinden ayrı randevu alınmalıdır. T.C. Kimlik Kartı ve pasaport başvurusunun aynı gün yapılması mümkündür.

– 15 yaşını doldurmuş çocukların nüfus cüzdanlarının fotoğraflı olması gerekmektedir.

2. 1 adet biyometrik fotoğraf (Bebekler ve çocuklar için de fotoğraf getirilmesi zorunludur.)

– Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini göstermeli

– 50mm x 50mm ebatlarında

– Fonu beyaz

– Kıyafet rengi fon rengi ile aynı olmamalı

– Başın üstünde 4-5 mm boş alan olmalı

– Saç modeli veya başörtüsü göz ve kaşların hiçbir bölümünü kapatmamalı

– Yüz üzerinde parlaklık, yansıma ve gölge olmamalı

– Fotoğrafın renk, kontrast ve netlik kalitesi iyi düzeyde olmalı

3. Varsa eski pasaportların aslı

4. Pasaportun kaybedilmiş olması halinde polisten alınacak güncel kayıp belgesi Verlustanzeige).

– Eğer, yurtdışından ilk defa pasaport başvurusunda bulunulacaksa ve mevcut pasaport kayıpsa bu belgeye gerek yoktur. Bu durumda, Başkonsolosluğumuzca Türkiye’deki ilgili kurumlarla yazışma yapılması gerekmektedir.

5. Güncel tarihli ve ıslak imzalı öğrenci belgesi getiren 25 yaşın altındaki vatandaşlarımızdan pasaport süre ücreti alınmamakta, sadece pasaport defter ve posta ücreti alınmaktadır.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN YUKARIDAKİ BELGELERE İLAVE OLARAK AŞAĞIDA SIRALANAN BELGELER DE GEREKMEKTEDİR:

1. Ebeveynlerin kimliklerinin aslı

2. Başvuru esnasında her iki ebeveynin de hazır bulunması gerekmektedir. Ebeveynlerden birinin gelememesi halinde, Türkiye’de veya T.C. Başkonsoloslukları noterliklerinden verilmiş muvafakatname aslının ibraz edilmesi gerekmektedir.

3.Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet hakkı sahibinin velayeti gösterir Türk Mahkemelerince verilmiş kararın aslı ile birlikte müracaat sırasında şahsen hazır bulunması gerekmektedir. (Kararın nüfusa işlenmiş olması halinde nüfus kayıt örneği yeterlidir.)

4. Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet hakkı her ikisinde ise müracaat sırasında ikisinin de şahsen hazır bulunmaları gerekmektedir.

5. Varsa güncel tarihli ve ıslak imzalı öğrenci belgesi (Schulbescheinigung)

Elektronik pasaport başvurusunun şahsen yapılması zorunludur.

E-pasaportlar temdit edilemediğinden, geçerlilik süresi sona erdiğinde, yeni pasaport başvurusu yapılması gerekir.

Umuma mahsus pasaportların süreleri, üzerlerinde kayıtlı son geçerlilik tarihinden itibaren yenilenmekte olup, süresi 6 aydan az olmamak kaydıyla işlemin yapılacağı günden başlamak üzere ileri doğru 18 yaşından küçükler için en fazla 5, 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl olabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti adli makamları tarafından yürütülen soruşturma veya kovuşturma sonucunda hakkında arama veya yakalama kararı verilen kişilerin yurtdışından pasaport talep etmeleri halinde, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 22. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca kendilerine pasaport düzenlenmez, talep etmeleri halinde yurda dönüşlerini teminen adlarına geçici pasaport/seyahat belgesi düzenlenir.

Geçerlilik süresi bulunan pasaport ile müracaat eden kişilerin eski pasaportundaki geçerli süre, yeni düzenlenecek pasaportun süresine eklenir. Bu süre en kısa süreli pasaportun (6 ay) süresinden daha kısa olamaz. Bu durumda yalnızca pasaport defter bedeli ile eski pasaporttaki mevcut süre bedelinin talep edilen süre bedelinden düşülerek hesaplanacak harç miktarı tahsil edilir.

492 sayılı Harçlar Kanununun 85/b maddesi uyarınca, yabancı memleketlere münhasıran öğrenim için gideceklerin/gitmiş olanların Türkiye’den çıkarken veya Dış Temsilciliklerimizden yapacakları pasaport başvuruları harçtan muaftır. Sözkonusu öğrencilere, pasaport defter bedelini ödemeleri kaydıyla, 6 aydan az ögrenim süresi için 6 aylık, 6 ay ile 1 yıl arasındaki ögrenim süresi için 1 yıllık, 1 yıldan fazla ögrenim süresi için ise 2 yıllık harçsız pasaport verilebilmektedir.

(Visited 8.740 times, 1 visits today)