Antalya’da Rus Vatandaşları ile Evlilik İşlemleri
RUSYA VATANDAŞLARI İLE EVLİLİK İŞLEMLERİ
Rusya ve Türkiye vatandaşları arasında nikâh (evlilik) işlemleri yerel Evlendirme Daireleri tarafından yapılmaktadır. Antalya ve Muğla illerinde başvuruda bulunan Rusya vatandaşlarından, evliliğin yapılması için yerel evlendirme dairesine diğer evrak ve belgeler dışında Rusya Antalya Başkonsolosluğun Türk dilinde düzenleyip verdiği evlenmeye bir sakınca olmadığına dair belge (Bekârlık Belgesi) istenir. Söz konusu belge sadece Antalya ve Muğla illerinin makamları tarafından kabul edilmektedir.
1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Bekârlık Belgesi, ilgili vatandaşın Rusya Federasyonu mevzuatında aranan şartlar açısından Türkiye Cumhuriyeti ya da başka ülkenin vatandaşı olan bir şahısla evlenmesi için bir sakınca bulunmadığı ibaresini içeren yazılı beyanından ibarettir. Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosluğuna verilen söz konusu beyannamenin altına atılacak imza, konsolosluk mensubu tarafından onaylanarak, Türkçe tercümesi hazırlanıp tercümenin doğruluğu tasdik edilecektir.
Türk evlendirme dairelerinin, Bekârlık Belgesinden başka evrak ve belgenin tercümeli, noter onaylı ve Apostilli şekilde düzenlenip ibraz edilmesini isteyeceği de bilginize arz olunur.
Bekârlık belgesi almak için Rusya vatandaşının Başkonsolosluğa aşağıdaki evrakları ibraz etmesi gereklidir:
- Yazılı dilekçe formu (indir),
- Seyahat pasaportu ile fotoğraf kimlik bilgileri içeren pasaport sayfalarının fotokopisi:
- Evlenilecek kişinin nüfus cüzdanının (kimlik belgesinin) aslı ve fotokopisi.
Bekârlık Belgesinin hazırlanması ve tasdik işlemleri için 180 TL tutarında bir konsolosluk harcı tahsil edilip, tüm gerekli evrakların ibraz edilmesi halinde aynı gün içerisinde verilir.
Başkonsolosluğun verdiği Bekârlık Belgesinin, Antalya ya da Muğla illerinin valilik veya ilçe kaymakamlıklarında imza onay şerhi ile tasdik edilmesi gereklidir. Bu onay işlemleri yapıldıktan sonra belge ilgili evlendirme dairesine ibraz edilecektir.
Evlenme sonrası eşinin soyadını alıp soyadını değiştiren Rusya vatandaşı, kimlik belgeleri ve pasaportunun değiştirilmesi konusunda Rusya Federasyonu Federal Göç Servisi’nin alakalı yerel şubesine başvurmalıdır. Bu gibi durumlarda pasaportun değiştirilmesi için Türk makamlarınca verilen Aile Cüzdanı veya Formül B evlilik belgesinin Apostilli aslı ve noter onaylı Rusça tercümesinin ibraz edilmesi gerekir. Rusça’ya tercümesi, gerek Rusya’da gerekse Türkiye’de yaptırılabilir. Tercüme Türkiye’de yapıldığı takdirde Başkonsolosluk tarafından onaylanması şarttır.
Evlilik işlemleri yapıldıktan sonra Rusya vatandaşının, Türkiye vatandaşlığına geçmek isteyip istemediği sorulabilir. T.C. vatandaşlığına alınmaya istekli olan ve daha sonra da Türkiye vatandaşlığına alınan Rusya vatandaşının Rusya Federasyonu vatandaşlığı iptal edilmesi mevzuatımızda öngörülmemiştir. Oysaki yerel Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri de RF vatandaşlığından çıkmasını istemez. Evlendikten sonra Türkiye’de ikamet etmek isteyen vatandaşlarımız, aile üyesi olarak İkamet Tezkeresi alınması konusunda İl Göç İdaresi Şubesine eşi ile birlikte başvuruda bulunmalı.
Randevu için: (0242) 248-32-02 numarasını çevirerek Pazartesi-Cuma 13.30 ile 17.30 arası arayabilirsiniz.
Son Yorumlar