Bangladeş Nüfusu, Bangladeş Başkenti,Bangladeş Bayrağı, Bangladeş’e Gidiş. bangladeş’e vize var mı? Bangladeş vize işlemleri. Bangladeş para birimi
GSYİH ( Milyon $ ) 218.991 (2016 IMF Tahmin)
KBGSYİH ( $ ) 1.356 (2016 IMF Tahmin)
Büyüme Oranı ( % ) %6,8 (2016 IMF Tahmin)
Nüfus 161.513.000 (2016 IMF Tahmin)
Yüzölçümü ( km² ) 147.570
Başkent Dakka
Para Birimi 79.76 Taka=1 Dolar (2017)
Genel Bilgiler
Coğrafi Konum
Bangladeş, Güneydoğu Asya’da yer almaktadır. Ülkenin doğuda, batıda ve kuzeyde Hindistan ile güneyde ise Bengal Körfezi ve çok küçük olmak üzere Myanmar ile sınırı vardır. Bangladeş’in yüzölçümü 147.570 kilometrekaredir. Alüvyonlu düzlükleri verimli tarım arazileridir. Topraklarının büyük bölümü üç büyük nehrin (Ganj, Brahmaputra, Meghna) ve beraberinde pek çok nehrin ve kanalın oluşturduğu bir deltadır. Engin yeşil tarlalar kuzeydoğuda 244 metre ve güneydoğuda 610 metre ortalama yükseklikleri olan alçak dağlarla çevrilmiştir. En yüksek nokta Chittagong dağlık bölgesinin güneydoğu ucunda bulunmaktadır.
Siyasi ve İdari Yapı
Bangladesh Parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Her beş yılda bir 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlar Jatiya Sangsag diye adlandırılan tek meclisli parlamento için seçimlerde oy kullanabilirler. Halen, toplam 345 sandalyesi olan parlamentonun 45 sandalyesi kadınlara ayrılmış olup bunlar diğer seçilmiş 300 üye tarafından seçilir. Başbakan, hükümetin başı olarak, kabineyi kurup devletin günlük işlerini yürütür. Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından resmen atanmış olsa bile, parlamento üyesi olmak zorunda olup, parlamento genelinin güvenini hak etmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanı, parlamento tarafından seçilen devletin başıdır.
Bangladeş’in anayasası, 1972 yılında tanzim edilmiş olup, anayasaya eklenen ondört maddeden oluşur. En yüksek yargı organı Yargıtay’dır. Yargıçlar, Cumhurbaşkanı tarafından atanırlar.
Başbakan Sheikh Hasina tarafından yönetilen şimdiki hükümet, Devletin babası Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman’ın tasarlamış olduğu gibi yoksulluğu ve istismarı ortadan kaldıracağına dair söz vermektedir.
Bangladeş, 2021 yılında 50. nci Bağımsızlık yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken, Vizyon-2021 projesi ile ülkeyi Dijital Bangladeş’e ve orta gelirli bir ülkeye dönüştüreceğini taahhüt etmektedir.
Bangladeş’e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine
Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları Bangladeş’e yapacakları ziyaretlerinde vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri Türkiye ile Bangladeş arasında 12 Kasım 1987 tarihinde imzalanan Vize Muafiyet Anlaşması uyarınca Bangladeş’e yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Ülke içi ulaşımda havayolunun tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Zira karayolu ile yapılan yolculuklar yetersiz altyapı nedeniyle çok uzun sürmekte ve dikkatsiz sürücüler nedeniyle sıkılıkla trafik kazaları meydana gelmektedir.
İklim şartları, yüksek ısı ve nem oranı mikroorganizmaların hızla gelişimine uygun bir ortam hazırlamaktadır. Bangladeş’te en çok görülen tehlikeli bulaşıcı hastalıklar sıtma, tifo, dengi ve koleradır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dakka’da şehir suyunda arsenik bulunduğu tespit edilmiştir. Çamaşır ve bulaşık yıkanması haricinde içme, diş fırçalama, meyve ve sebze yıkama için piyasadan damacana veya pet şişelerle alınan temiz su kullanılmalıdır. Umumi tuvaletin bulunmaması nedeniyle duvar diplerinin tuvalet olarak kullanılması da kirlilik oranını arttırmaktadır. Son yıllarda, ateş, ishal ve baş ağrısı ile başlayan ve bir cins sivrisinekten bulaşan “dengi” isimli hastalık yaygınlaşmıştır. Kırsal bölgeleri ziyaret edeceklerin sıtmaya karşı gerekli önlemleri almaları tavsiye olunur.
Bangladeş’te gıda zehirlenmesi ise dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur. İklim koşulları ve yiyeceklerin sağlıksız koşullarda hazırlanması nedeniyle zehirlenme vakaları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, çiğ sebze, meyve, süt, balık ve et tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca dışarıda buz tüketilmemesi, meyve ve sebzelerin öncelikle dezenfektanlı ya da sirkeli suda yıkanması gerekmektedir.
Yapılması Tavsiye Olunan Aşılar:
Bangladeş’e gelişte aşı kağıdı aranmamakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından Hepatit A ve B, tifo, difteri, boğmaca, çocuk felci, kuduz, tetanos, kolera, menenjit ve Japon ensefaliti aşılarının olunması tavsiye olunmaktadır. Gelmeden grip aşısı olunmasında da fayda görülmektedir.
Son Yorumlar