Boston Başkonsolosluğu Pasaport İşlemleri Nasıl Yapılır?

Boston Başkonsolosluğu Pasaport İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vatandaşlarımızın Boston Başkonsolosluğuna gelmeden önce www.konsolosluk.gov.tr veya http://boston.bk.mfa.gov.trinternet sitesinin sağ üst bölümündeki e-randevu sekmesinden her başvuru için ayrı ayrı randevu almaları gerekmektedir.

Cenaze işlemi hariç randevusuz başvurular kabul edilmemektedir.

Telefonla veya e-postayla randevu alınması mümkün değildir.

Konsolosluk işlemleriyle ilgili sorularınızı e-postayla consulate.boston@mfa.gov.tr  adresine iletebilirsiniz.

Konsolosluk işlemleriyle ilgili sorularınızı e-posta ile consulate.boston@mfa.gov.tr adresimize iletebilirsiniz.

Başvuru/ Randevu Durumu Sorgulamak İçin Tıklayınız

Pasaport çeşitlerine göre yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

1.UMUMA MAHSUS (NORMAL) PASAPORT BAŞVURUSU

Başvurunun şahsen yapılması gerekmektedir.
Başkonsolosluğumuza gelmeden önce www.konsolosluk.gov.tr veya http://boston.bk.mfa.gov.tr internet sitesinin sağ üst bölümündeki e-randevu bölümünden, her başvuru için ayrı randevu alınması zorunludur. Randevusuz başvurular kabul edilmemektedir. Telefonla veya e-postayla randevu alınması mümkün değildir.
Kayıp Pasaport da dâhil pasaport başvurularında Başkonsolosluğumuza gelmeden önce www.konsolosluk.gov.tr internet sitesinin sağ üst bölümündeki e-randevu bölümünden randevu alınması zorunludur.
Başvuru İçin Gerekli Evraklar:
1. Başvuru sahibinin T.C. kimliği veya nüfus cüzdanı
2. Mevcut ve eski pasaport
3. Bir adet zemini beyaz biyometrik fotoğraf (Fotoğraf, Başkonsolosluğumuzu ziyaretten evvel hazır edilmelidir)
4. Kayıp pasaport başvuruları için polis raporu
Harç Bedeli: (2021 Yılı)
Pasaport ücretleri nakit (cash) alınmaktadır.
6 AY  47,46 ABD Doları
1 YIL  55,85 ABD Doları
2 YIL  72,58 ABD Doları
3 YIL  90,88 ABD Doları
5 – 10 YIL  116,08 ABD Doları
Önemli Not:
18 yaşını tamamlamamış çocukların en fazla 5 yıllık pasaport alma hakkı bulunmaktadır.
18 yaşından küçük çocukların pasaport müracaatlarında çocukla birlikte anne ve babanın veya vasinin hazır bulunması esastır.
Anne ile babadan biri veya vasi pasaport müracaatı esnasında hazır bulunamayacaksa, çocuğa eşlik edemeyecek velinin/vasinin A.B.D. noteri (Notary Public) onaylı muvafakatnamesi ile nüfus cüzdanı fotokopisinin ibraz edilmesi gerekmektedir. (Muvafakatname örneği bu belgenin ekinde sunulmaktadır.)
Çocuğun velayeti mahkeme kararıyla bir kişiye verilmişse, çocukla birlikte vasinin başvuru sırasında hazır bulunması ve velayete ilişkin mahkeme kararını sunması gerekmektedir.

Anne ve babanın her ikisi veya vasi, başvuru sırasında çocukla birlikte olamayacaksa, hem anne hem babanın veya vasinin çocuğa eşlik eden kişiye pasaport başvurusunda bulunabilmesi için vekâlet vermiş olması, sözkonusu vekâletin başvuru esnasında ibraz edilmesi gerekmektedir.
ABD mahkemelerince veli atanmış kişiler, bahsekonu mahkeme kararı Türk mahkemelerince de tanınmamış ve Türk nüfusuna işlenmemişse, diğer ebeveyn olmadan çocuklar için pasaport başvurusu yapamaz. Böyle bir durumda, mutlaka diğer ebeveynin muvafakatnamesi gereklidir.
Pasaport Teslimi:
1. Pasaport Türkiye’den Başkonsolosluğumuza ulaştığında başvuru sırasında verilen e-posta adresinize pasaportun Başkonsolosluğumuza ulaştığını bildiren bir ileti gönderilmektedir.
2. İletiyi alan vatandaşlarımızın eski pasaportları ile birlikte Başkonsolosluğumuza başvurarak yeni pasaportlarını alması beklenmektedir.
Önemli Açıklama: Eski pasaportun kaybedilmesi halinde yeni pasaport teslim edilememektedir. Bu durumda yeni pasaportun da iptal edilerek yeniden pasaport başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
3. Başkonsolosluğumuza gelemeyecek vatandaşlarımızın pasaportları;
 Pasaport başvuru sahibinin Başkonsolosluğumuza hitaben yazılmış dilekçesi ile kimliklerini ibraz etmek suretiyle yakınlarına verilebilmektedir.
 Başvuru sahibinin eski pasaportunun da getirilmesi gerekmektedir.
4. Pasaportlarının adreslerine postalanmasını isteyen vatandaşlarımız vatandaşlarımızın, pullu (pre-paid), takip numarası olan (tracking number) ve üzerinde ad-soyad ve adreslerinin yer aldığı posta zarfını eski pasaportuyla birlikte göndermesi gerekmektedir.
Vatandaşlarımız geri dönüş zarfı yerine eski pasaportuyla birlikte “Turkish Consulate General” adına 35 ABD Doları “Money Order” gönderebilirler. Eski pasaportlar yenisi ile birlikte vatandaşlarımızın adresine postalanacaktır.
Önemli Açıklama: 2010 yılının Haziran ayından itibaren pasaport işlemlerinde “uzatma” kaldırılmıştır. Süresi biten pasaportların “yenilenmesi” gerekmektedir. Pasaportların süreleri kaldığı yerden devam eder. 5682 sayılı Pasaport Kanununa göre, eski pasaportun süresinin bittiği tarih ile yeni pasaport başvurusunun tarihi arasındaki sürenin en uzun pasaport süresi olan 10 yıldan daha fazla süreyi kapsaması halinde, geriye doğru en fazla 10 yıllık pasaport harcı alındıktan sonra başvuru tarihinden ileri doğru talep edilen süre kadar harç alınır.
Örnek:
Pasaportun 2009 yılında süresi dolmuş ise, 2015 yılında 10 senelik pasaport başvurusunda bulunulması halinde, 2019 yılına kadar geçerli bir pasaport alınabilmektedir. Pasaportun 1998 yılında süresi dolmuş ise, 10 senelik pasaport başvurusunda bulunulması halinde, 10 senelik pasaport bedeline ilave olarak, 5 senelik pasaport bedelinin ödenmesi gerekmektedir.
İlave Açıklamalar:
Şahsen başvurularda nakit ödeme kabul edilmektedir. Kredi kartı ya da şahsi çek kabul edilmemektedir.
“Money Order” yapılması halinde “Turkish Consulate General” adına gönderilmesi gerekmektedir.

2. HUSUSİ PASAPORT BAŞVURUSU

Hususi pasaport düzenlenmesi iki aşamalı olarak gerçekleşmektedir.
Başkonsolosluğumuza gelmeden önce www.konsolosluk.gov.tr veya http://boston.bk.mfa.gov.tr internet sitesinin sağ üst bölümündeki e-randevu bölümünden, her başvuruiçin ayrı randevu alınması zorunludur. Randevusuz başvurular kabul edilmemektedir. Telefonla veya epostayla randevu alınması mümkün değildir.
Birinci aşama pasaport düzenlenmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden(NVİGM) “Onay Alma İşlemi”dir. Onay alma işlemi şahsen veya posta yoluyla yapılabilir.
İkinci aşama ise NVİGM’den onay alındıktan sonra yapılan “Pasaport Başvurusu”dur.
Pasaport başvurunun şahsen yapılması gerekmektedir. Posta ile pasaport başvurusu yapılması mümkün değildir.
HAK SAHİBİ ÇALIŞIYOR VEYA TÜRKİYE’DE İSE Başkonsolosluğumuza başvuruda bulunamamakta olup, başvurusunu kendi kurumundan yapması gerekmektedir.
HAK SAHİBİ EMEKLİ VEYA MÜSTAFİ ise Onay İşlemi İçin Gerekli Evrak:
1. Mevcut ve eski pasaportun fotokopisi
2. Kurumlarının İl Müdürlüğünden veya Genel müdürlüğünden veya Bakanlıklarından emekli oldukları veya istifa ettikleri tarihteki kadro derecelerini gösterir belgenin (emekli kartı vb.) fotokopisi
3. Hak sahibinin ve hususi damgalı pasaport alacakların nüfus cüzdanlarının fotokopisi (Nüfus cüzdanında T.C. Kimlik numarası olması gerekmektedir.)
4. Hak sahibinin ve pasaport alacak kişilerin 1’er adet fotoğrafı (ilk aşamada sunulacak fotoğraf herhangi bir ebatta olabilir)
5. Hususi pasaport alacak aile fertlerinin iletişim bilgileri
6. Başvuru formu (Bu belgenin ekinde sunulmaktadır.)
Önemli Not: Hak sahibinin ergin çocuklarından
 Evli olanlar
 Çalışanlar
 24 yaşını geçmiş olanlar hususi pasaport başvurusunda bulunamazlar.
Onay işlemi için evrak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hususi Pasaport Şubesine gönderilir. Bu süreç bir-iki ay sürebilmektedir. Onay alındıktan sonra başvuru sahibi Başkonsolosluğumuza şahsen gelerek pasaport başvurusunda bulunması mümkündür.

NVİGM’den Onay Alındıktan Sonra Pasaport Başvurusu için Gerekli Evrak
1. Başvuru sahibinin T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı
2. Mevcut ve eski pasaport
3. Bir adet zemini beyaz biyometrik fotoğraf
Başvuru Yöntemi:
Başkonsolosluğumuza gelmeden önce www.konsolosluk.gov.tr veya http://boston.bk.mfa.gov.tr internet sitesinin sağ üst bölümündeki e-randevu bölümünden, her başvuru için ayrı randevu alınması zorunludur. Randevusuz başvurular kabul edilmemektedir.
Telefonla veya e-postayla randevu alınması mümkün değildir.
Harç Bedeli:
Pasaport bedeli: $ 29,30
Pasaport Teslimi:
1. Pasaport Türkiye’den Başkonsolosluğumuza ulaştığında başvuru sırasında verilen e-posta adresinize pasaportun Başkonsolosluğumuza ulaştığını bildiren bir ileti gönderilmektedir.
2. İletiyi alan vatandaşlarımızın eski pasaportları ile birlikte Başkonsolosluğumuza başvurarak yeni pasaportlarını alması beklenmektedir. Eski pasaportun kaybedilmesi halinde yeni pasaport teslim edilememektedir. Bu durumda yeni pasaportun da iptal edilerek yeniden pasaport başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
3. Başkonsolosluğumuza gelemeyecek vatandaşlarımızın pasaportları;
 Bir yakınlarına pasaport başvuru sahibinin Başkonsolosluğumuza hitaben yazılmış dilekçesi ile
 Kimliklerini ibraz etmek ve başvuru sahibinin eski pasaportunu da getirmek suretiyle teslim edilebilmektedir.
4. Pasaportlarının adreslerine postalanmasını isteyen vatandaşlarımız vatandaşlarımızın, pullu (pre-paid), takip numarası olan (tracking number) ve üzerinde ad-soyad ve adreslerinin yer aldığı posta zarfını eski pasaportuyla birlikte göndermesi gerekmektedir. Vatandaşlarımız geri dönüş zarfı yerine eski pasaportuyla birlikte “Turkish Consulate General” adına 35 ABD Doları “Money Order” gönderebilirler.
Eski pasaportlar yenisi ile birlikte vatandaşlarımızın adresine postalanacaktır.
Önemli Açıklama:
2010 yılının Haziran ayından itibaren pasaport işlemlerinde “uzatma” kaldırılmıştır. Süresi biten pasaportların “yenilenmesi” gerekmektedir. Pasaportların süreleri kaldığı yerden devam eder.
İlave Açıklamalar:
Şahsen başvurularda nakit ödeme kabul edilmektedir. Kredi kartı ya da şahsi çek kabul edilmemektedir.
“Money Order” yapılması halinde “Turkish Consulate General” adına gönderilmesi gerekmektedir.

3. KAYIP HUSUSİ PASAPORT BAŞVURUSU

Başvurunun şahsen yapılması gerekmektedir.
Başkonsolosluğumuza gelmeden önce www.konsolosluk.gov.tr veya http://boston.bk.mfa.gov.tr internet sitesinin sağ üst bölümündeki e-randevu bölümünden, her başvuru için ayrı randevu alınması zorunludur.
Randevusuz başvurular kabul edilmemektedir. Telefonla veya e-postayla randevu alınması mümkün değildir.
Kaybından dolayı yeni pasaport başvurusu işlemleri ile ilgili esaslara genel olarak 5682 sayılı Pasaport Kanunu ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yeni Tip Pasaport Uygulama Talimatında yer verilmektedir.
1. Kayıp pasaportlarla ilgili olarak, Dış Temsilciliklerimiz ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında yazışma yapıldığından, işlemin sonuçlanması ve yeni pasaportun düzenlenmesi vakit alabilmektedir.
2. Kaybından dolayı yeni pasaport başvurusunda bulunan kişilerin kimliklerini tespite yarayacak nüfus cüzdanı, aile cüzdanı, sürücü belgesi gibi resimli bir belge ibraz edememeleri durumunda, ilgili kurumlarla yazışma yapılarak kimlik tespitinin yapılmasının ardından pasaport başvurusu alınabilmektedir.
3. Kaybından dolayı yeni pasaport başvurusu sırasında, başvuru sahibinin konuyla ilgili yazılı beyanı alınır, ergin (reşit) olmayanlar adına yapılacak başvurularda ise velayet sahibi anne/babanın yazılı beyanın alınması yeterlidir.
4. Kaybından dolayı pasaport başvurularında, pasaportun kaybolduğu bölgedeki Polis Karakoluna veya başka herhangi bir makama müracaat edilerek konuya ilişkin belge getirilmesi gerekmektedir.
5. Yazışma sonucunun olumlu gelmesi halinde, başvuru sahibinin Başkonsolosluğumuza şahsen gelerek pasaport başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Gerekli Belgeler:
1. T.C. kimlik veya cüzdanı aslı ve 2 adet fotokopisi
2. 2 adet fotoğraf (bu aşamada sunulacak fotoğraf herhangi bir ebatta olabilir)
3. Harç bedeli: $65 (İlk aşamadaki başvuru evrakının Türkiye’ye gönderilmesi için)
NVİGM’den (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü) Onay Alındıktan Sonra Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evrak:
1. Başvuru sahibinin T.C. kimliği veya nüfus cüzdanı
2. Bir adet zemini beyaz biyometrik fotoğraf
Harç Bedeli:
Pasaport bedeli: $ 25,30
Başvuru Yöntemi:
Başkonsolosluğumuza gelmeden önce www.konsolosluk.gov.tr veya http://boston.bk.mfa.gov.tr internet sitesinin sağ üst bölümündeki e-randevu bölümünden, her başvuru için ayrı randevu alınması zorunludur. Randevusuz başvurular kabul edilmemektedir.
Telefonla veya e-postayla randevu alınması mümkün değildir.

T.C. BOSTON BAŞKONSOLOSLUĞU İLETİŞİM
T.C. Boston Başkonsolosluğu
31 St. James Ave., Suite: 840, Boston, MA 02116 Tel: (587) 250 4712
consulate.boston@mfa.gov.tr

(Visited 506 times, 1 visits today)