Geçici Pasaport Nedir? Geçici Pasaport Hangi Durumlarda verilir? Geçici Pasaport nerelerde geçerlidir? Geçici Pasaport ne kadar süreyle geçerli olur? Seyahat Belgesi Nedir? Seyahat Belgesi ne işe yarar? Seyahat belgesi hangi durumlarda geçerlidir.
Geçici Pasaport Başvuru Nedir?
Geçici pasaport başvurusu işlemleri ile ilgili esaslara genel olarak 5682 sayılı Pasaport Kanunu, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeni Tip Pasaport Uygulama Talimatı ve İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Arasında Geçici Pasaportların Düzenlenmesine İlişkin Protokolde yer verilmektedir.
Geçici Pasaport Nereden Alınır?
Geçici pasaport, Dış Temsilciliklerimiz tarafından, yurtdışında yaşayan veya yurtdışında bulunan Türk vatandaşları adına düzenlenmektedir.
Kimler Geçici Pasaport Alabilir?
Geçici pasaport, pasaportun kaybı, pasaportun geçerlilik süresinin sona ermesi, Türkiye’ye sınırdışı edilme ve Dış Temsilciliklerimiz tarafından yapılacak değerlendirmeye göre acil durumlarda (sağlık sorunu, bir yakınının vefatı gibi) düzenlenmektedir.
Geçici Pasaport İle Nereye Gidilebilir?
Geçici pasaport, adına düzenlendiği kişinin yalnızca Türkiye’ye veya mukim olduğu (yaşadığı-ikamet ettiği) yere seyahat etmesini sağlar.
Geçici Pasaport Süresi Ne Kadardır?
Geçici pasaport ilke olarak bir ay geçerlilik süreli düzenlenmekle birlikte, seyahat güzergahındaki ülkelerden en az birinin daha uzun süreli pasaport taşıma koşulu araması gibi istisnai durumlarda en fazla bir yıl geçerlilik süreli olarak düzenlenebilir.
Geçici Pasaportun Özellikleri Nelerdir?
Geçici pasaport tek yönlü bir pasaport niteliğinde olup, dönüşü sağlamaz ve seyahat sonunda geçerliliğini yitirir. Geçici pasaport kullanımı sonrası seyahatler için Türkiye’den ya da ikamet edilen ülkedeki Dış Temsilciliğimizden yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Geçici Pasaport Başvuru Esasları:
Geçici pasaport başvurusunun şahsen yapılması zorunludur.
Geçici pasaport için pasaport defter bedeli veya harç tahsil edilmez.
Geçici Pasaport İçin Gerekli Belgeler:
– 5cm x 5cm ebadında, arka fonu beyaz, düz bakılmış (Biometrik) 1 adet fotoğraf
– Kimlik Kartı
– Kaybından başvurularda polisten tutanak gerekmektedir.
GEÇİCİ PASAPORT İŞLEMLERİ
Sadece acil durumlarda, vatandaşın Türkiye’ye yahut oturumu olduğu ülkeye dönüşünü teminen geçici pasaport düzenlenebilmektedir.
Geçici pasaport başvurusunun şahsen yapılması zorunludur.
Geçici pasaport tek yönlü bir pasaport niteliğinde olup, dönüşü sağlamaz ve seyahat sonunda geçerliliğini yitirir. Geçici pasaport kullanımı sonrası seyahatler için Türkiye’den ya da ikamet edilen ülkedeki Dış Temsilciliğimizden yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Geçici pasaportla Türkiye’ye giden vatandaşların Almanya’ya dönmek istemeleri halinde, Almanya oturumlarına ilişkin işlemlerini ilgili Alman makamları ile görüşmeleri gerekmektedir.
Bu işlem için randevu alma şartı bulunmamaktadır.
Geçici Pasaport Başvuru için Gerekli Belgeler Nelerdir?
1- Mevcut Pasaport (Kaybı halinde istenmez.)
2- Nüfus Cüzdanı/T.C. Kimlik Kartı
3- 2 adet vesikalık fotoğraf (son 6 ayda çekilmiş, renkli)
4- Seyahat belgeleri (uçak bileti veya rezervasyonu)
5- Pasaportun kaybı halinde polisten alınacak kayıp belgesi
Geçici Pasaport ve Seyahat Belgesiyle ilgili https://epasaport.egm.gov.tr/hakkinda/pasaportlar.aspx adresinden alınan bilgi şöyledir:
GEÇİCİ PASAPORT : Konsolokluk Net çevrimiçi dış temsilciliklerimiz, e-pasaport projesi çerçevesinde seyahat belgesi yerine, yurt dışında yaşayan ve yurtdışında bulunan vatandaşlarımıza makinada okunabilir “Geçici Pasaport” düzenlemektedir. Geçici pasaportlar, geçerli bir pasaportun olmadığı ve seyahat belgesinin verildiği durumlar için (pasaport kaybı, pasaportun geçerlilik süresinin bitmesi, Türkiye’ye sınır dışı edilme) seyahat belgesi yerine ve dış temsilciliklerimiz tarafından yapılacak değerlendirmeye göre acil durumlarda (sağlık sorunu, bir yakının vefatı gibi) ve adına düzenlenen kişinin ülkemize veya mukim olduğu yere dönüşünü teminen tek seferlik ve seyahat güzergâhı da pasaportun üçüncü sayfasında belirtilmek suretiyle bir ay veya seyahat güzergahında bulunan ülkelerden en az birinin uzun süreli geçerli pasaport taşıma koşulu araması gibi zorunlu ve istisnai durumlarda en fazla bir yıl geçerli olmak üzere düzenlenmektedir.
SEYAHAT BELGESİ : KonsoloslukNet çevrimdışı olan, yani makinada okunabilir “geçici pasaport” düzenleyemeyen dış temsilciliklerimiz vatandaşlarımıza “Seyahat Belgesi” düzenlemektedir. “Seyahat Belgesi” ülkemize dönüşünü teminen, 1 ay süreli ve tek seferlik düzenlenmektedir.
Son Yorumlar