Yurt Dışında Konsolosluklarca Verilen Vekaletname İşlemleri

Yurt Dışında Konsolosluklarca Verilen Vekaletname İşlemleri. Konsolosluklardaki vekaletname işlemlerinin detayları.
Vekaletnameler özel, genel veya düzenleme olarak üç gruba ayrılırlar.

Özel Vekaletnameler (Tarife: 2/II/3a)

*Boşanma, boşanma tenfiz, emekli olma, emekli aylığı alma, banka işlemleri, vergi, elektrik-su-gaz, oto satış, şirket hisse devri, miras para banka, kooperatif hisse devri…vs.

Genel Vekaletnameler (Tarife: 2/II/3b)

*Sadece ‘Veraset ilamı çıkartma’ ve ‘Dava’ vekaletnemeleri ‘genel’ olarak yazılırlar. (Vekaletnamenin içeriğinin sadece bu konulardan birinden ibaret olması durumunda.)

**‘Veraset ilamı çıkartma’ vekaletnamesi fotoğraflıdır!

***Avukatlara verilecek dava vekaletnameleri yazılırken, avukatın bağlı olduğu baroya ve T.C. kimlik numarasına ihtiyaç vardır.

Düzenleme şeklinde vekaletnameler (Tarife: 2/II/3b)

*Tapu ile ilgili tüm işlemler (alım, satım, inşaat…), doğrudan gelir desteği….vs.

İşlemler esnasında dikkat edilecek hususlar ile gereken evrak aşağıdaki sunulmaktadır:

– Vekaletname vermek isteyen vatandaşın nüfus cüzdanı mutlaka yanında olmalıdır
. (Nüfus cüzdanının arkasında yer alan tüm bilgiler, sistemden KPS üzerinden gelen bilgilerle mutlaka karşılaştırılır. Birbirlerini tutmuyorlarsa, nüfus cüzdanının yenilenmesi gerekmektedir.

– Daha önce Türk vatandaşlığından çıkmış ve halen Alman vatandaşı ise, mavi kartının (yeni tip) yanında olması yeterli olacaktır. Yeni mavi kart olmadan yapılan vekaletnamelerin geri döndüğüne rastlanmaktadır.

– 2 adet en fazla 6 ay önce çekilmiş vesikalık fotoğraf. (Birden fazla vekalet verilecekse daha çok)

– Fotoğraflı vekaletnameler
: Tüm satış vekaletnameleri, tapu işlemleri ile ilgili tüm vekaletnameler, inşaat ile ilgili vekaletnameler, boşanma vekaletnameleri, miras banka

vekaletnamesi, Merkez Bankası ile ilgili vekaletnameler, araç satış vekaletnameleri mutlaka fotoğraflı olmalıdır. Diğer yandan, fotoğraf konulması şart olmayan vekaletnameler için de, Türkiye’deki makamlar tarafından fotoğraf istenebilir.

– Gayrimenkul satış vekaletnamelerinde, satılacak yerin tapusu kişinin kendi adına düzenlenmişse, tapunun okunaklı aslı veya bir örneği. (Yine isterse, Tapu Ataşeliğinden tapu bilgilerini alabilir.)
Tapu getirilmemişse, vekaletnamenin genel olarak da yazılabileceğinin; ama bu şekilde yazılan satış vekaletnamelerinde, örneğin İstanbul’da 5 adet dairesi varsa, sadece satmak istediği değil de, tüm daireleri için yetki vermiş olacağının ve dolayısıyla tüm dairelerinin satılabileceğinin ve yine genel yazılmış olan satış vekaletnamesinin ilgili tapu müdürlüğü tarafından kabul edilmeme ihtimali olduğunun mutlaka belirtilmesi.

– Oto satış vekaletnameleri için aracın plakası gerekmektedir.

– Vekalet verilecek kişinin mutlaka T.C. kimlik numarasının getirilmesi.

– Vatandaşın okuma yazması yok ise, 2 tane T.C. vatandaşı şahit olması (Nüfus cüzdanları veya pasaportları gerekir.)

– Vekalet verecek kişi Türkçe bilmiyor ise, işlem yaptırmaya, yeminli bir tercüman eşliğinde gelmesi. Hangi tercümanların Başkonsolosluğumuzda kayıtlı olduğunu

www.konsolosluk.gov.trinternet sayfasından öğrenilebilir. Belirli bir tercümanı tavsiye etme yetkimiz bulunmamaktadır.

– Vekaletnamelerin kişilerin adına, ayrı ayrı düzenlendiğinin vurgulanması, tek bir kağıt üzerinde düzenlenmediğinin belirtilmesi ve buna bağlı olarak da, vekalet yazdıracak kişi sayısı kadar randevu alınmalıdır.

– Belli bir yaşın üzerindeki vatandaşlarda şüphe uyandıran sağlık durumlarında veya yaşa bağlı olmaksızın akıl sağlığından şüphe edilen tüm durumlarda, vatandaşın ev doktorunun düzenleyebileceği akli dengesinin yerinde olduğunu gösteren bir sağlık raporu istenir. (Attest-Zurechnungsfaehigkeit)

– Başkonsolosluğa sağlık nedenleri ile ambulans, araç ile getirilecek ve işlemleri aşağıya inilerek otoparkta imza alınacak vatandaşlardan sağlık raporu istenir. Noterlik Kanunu’nun (Kanun No: 1512), 192. Maddesi uyarınca yabancı memleketlerde noterlik görevi konsolosluk binası içinde görülür. Öte yandan aynı kanunun 193. Maddesi uyarınca, Noterlik işlemlerinin Türkiye’de yürütüldüğü gibi bina dışında yürütülmesi olanağı bulunmamaktadır.

– İkamet belgesinin, Bürgeramt’lardan alınacak ‘Meldebescheinigung’ belgesine istinaden verilebileceğinin ve kişilerin sadece şahsen başvurarak alabileceklerinin söylenmesi. (Emeklilik işlemleri ile ilgili olarak söz konusu belgeyi istiyorsa, Almanya’da ilk yaşamaya başladığı tarihin, Bürgeramt tarafından belgeye işlenmiş olması gerekir. )

– Reşit olmayan çocukları adına da vekalet verecek kişilerin, çocuklarının nüfus cüzdanlarını beraberlerinde getirmeleri. Fotoğraf konulması gereken vekaletnameler için, çocukların da fotoğrafı gereklidir. Çocukların nüfus cüzdanlarında fotoğraf yok ise, fotoğraflardaki çocukların kimliklerini kanıtlayan, başka bir fotoğraflı belge. Örneğin Schulbescheinigung.

– Vekaletnamesini iptal ettirmek isteyen (Azilname yazdırmak isteyen) kişiler, azledeceği kişinin T.C. kimlik numarasını ve adresini mutlaka belirtmek zorundadır. İptal edeceği vekaletin, düzenlendiği noterlik, tarihi ve sayısı da gereklidir. Ancak vekalete ait bu bilgileri bilmediği durumlarda da ‘tarihini ve sayısını hatırlamadığım’ diye ekleyerek azilname yazıyoruz.

(Visited 857 times, 1 visits today)