Yurtdışında Doğan Çocukların Kaydı İçin Gerekli Belgeler, Konsolosluk Randevu

Yurtdışında Doğan Çocukların Kaydı İçin Gerekli Belgeler, Konsolosluk Randevu Doğum Tescili Başvurusu (Evlilik Birliği İçinde Doğan Çocuklar İçin) Yurtdışında yaşıyorum yeni doğan bebeğimizi nüfusa kayıt yaptırmak için ne yapmam gerekmektedir. Konsolosluk çocuk kaydı için randevu alma, Yenidoğan kaydı için gerekli belgeler.

Öncelikle Türkiye’nin Yurtdışı temsilciliklerinden (Büyükelçilik,Başkonsolosluk ve Fahri Konsolosluklarında Yenidoğan bebek kaydı yaptırmanız için randevu almanız gerekmektedir.

Konsolosluk işlemleriniz için randevunuzu https://www.konsolosluk.gov.tr/  adresinden internetten online olarak e-KONSOLOSLUK RANDEVU alabilirsiniz.

Ayrıca Türk Konsoloslukları Çağrı Merkezi olan Konsolosluk Randevu Çağrı Merkezine  00 90 312 292 29 29 nolu telefonu arayarak bağlanabilirsiniz. Ayrıca bazı ülkelerde bulundukları ülkenin kodu ve Türk Konsolosluk Randevu Numarasından da randevu alınabilir. Bu ülkeler;

  • A.B.D. ve Kanada Başkonsolosluk Randevu Telefonu +1 888 566 7656
  • Almanya Başkonsolosluk Randevu Telefonu +49 30 30 807090
  • Avusturya Başkonsolosluk Randevu Telefonu  +43720 115890
  • İngiltere Başkonsolosluk Randevu Telefonu  +44203 6088090
  • Hollanda Başkonsolosluk Randevu Telefonu  +311 076 60007
  • Fransa Başkonsolosluk Randevu Telefonu  +33 180 146335

Türk Başkonsolosluklarında Yeni Doğan Çocuğu Kaydettirmek İçin Gerekli Belgeler

  1. Çocuğun doğumuna ilişkin olarak yetkili yabancı makamdan alınmış uluslararası doğum belgesinin aslı

  2. Anne ve babanın T.C. nüfus cüzdanlarının ve varsa yabancı ülke kimliklerinin aslı ve fotokopileri,

  3. Uluslararası aile cüzdanı veya yetkili yabancı makamdan alınmış evlenme cüzdanı aslı ve fotokopisi (varsa)…

Türk vatandaşlarının yurtdışında doğan çocuklarıyla ilgili bildirimleri, doğum tarihinden itibaren 60 gün içerisinde Dış Temsilciliklerimize yapmaları gerekmektedir. Doğumun 60 günden daha geç bildirilmesi halinde, daha önce uygulanan idari para cezası uygulaması 6661 sayılı Kanunun 27.01.2016 tarihinde yürürlüğe girmesiyle kaldırılmıştır.

Yurt dışındaki doğum bildirimi işlemleri yabancı makamlardan alınmış resmi belge veya raporun Dış Temsilciliğe verilmesi veya gönderilmesi ile yapılabilmektedir. Bu nedenle, anne veya babadan birinin başvurusu yeterlidir veya başvuru işlemi postayla da yapılabilir.

Yurtdışında doğan çocukların nüfusa kayıt işlemlerinin, ilke olarak doğumun gerçekleştiği yerin bağlı olduğu bölgeden sorumlu temsilciliğimiz aracılığıyla yaptırılması gerekmekle birlikte, doğumun gerçekleştiği ülkenin dışında başka bir ülkedeki temsilciliğimize yapılacak doğum bildirimi başvurularında izlenecek yöntem, doğumun gerçekleştiği ülkenin Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyonu’nun 1976 tarihli Çok Dilde Nüfus Kayıt Örnekleri Verilmesine İlişkin XVI no’lu Sözleşmesi’ne taraf olup olmadığına göre farklılık göstermektedir. Doğum olayı, sözleşmeyi onaylamış bir ülkede gerçekleşmişse, vatandaşlarımızın tescil başvurusunun alınmasında ülke ayırımı gözetilmez. Ancak, doğumun anılan sözleşmeyi onaylamamış bir ülkede gerçekleşmiş olması halinde, ibraz edilen evrak, doğruluğunun tespiti ve doğum tescili için bildirimde bulunmak üzere, doğumun gerçekleştiği ülkedeki ilgili Dış Temsilciliğimize gönderilir.

Doğumun gerçekleştiği yerde veya yakınında dış temsilciliğimizin bulunmaması veya herhangi bir nedenle bildirimde bulunulamaması halinde, doğumun gerçekleştiği yerdeki yerel makamlarca düzenlenmiş doğum belgesinin aslı ve Türkçe tercümesi ile birlikte yurt içindeki ilgili Nüfus Müdürlüğüne de bildirim yapılabilir.

(Visited 723 times, 1 visits today)